Naleśniki z gotowanych ziemniaków, z którymi nie poradzi sobie żaden inny przepis: Gotuję ten przepis od 50 lat i cała rodzina go uwielbia.

Ten przepis w mgnieniu oka przeniesie Cię z powrotem do dzieciństwa.

Gotowane placki ziemniaczane podawano jako dodatek do zupy, sosu lub posmarowane tłuszczem jako doskonały domowy przysmak. Kiedy w domu nie było chleba, naleśniki te były świetnym zamiennikiem chleba.

Składniki:

  • 1000 g gotowanych ziemniaków w mundurkach
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki półgrubej
  • 1 część soli
  • czosnek
  • pieprz
  • masło lub smalec

Przygotowanie:

Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej.

Gotujemy je klasycznie we wrzącej wodzie ze szczyptą soli i liściem laurowym.

Po ugotowaniu odcedź i ostudź. Następnego dnia przygotowujemy proste ciasto ziemniaczane.

Ziemniaki obrać i drobno zetrzeć. Dodaj sól i pieprz. Dodajemy również suszony lub świeżo rozgnieciony czosnek.

Wymieszaj oba rodzaje mąki. Ziemniaki wymieszać z mąką. Zagniatamy jednolite ciasto – formujemy z niego rulon.

Szułok kroimy na kawałki lub rozwałkowujemy i szklanką wycinamy pojedyncze kotlety. Upiecz naleśniki na patelni.

Na patelnię mieści się około 5 sztuk. Podaję do pieczonego drobiu, z zupą, sosem, a nawet samą.

Kiedy posmarujesz je masłem, są tak samo pyszne.Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!