Gotowane placki ziemniaczane podawano jako dodatek do zupy, sosu lub posmarowane tłuszczem jako doskonały domowy przysmak. Kiedy w domu nie było chleba, naleśniki te były świetnym zamiennikiem chleba.
Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej.
Gotujemy je klasycznie we wrzącej wodzie ze szczyptą soli i liściem laurowym.
Po ugotowaniu odcedź i ostudź. Następnego dnia przygotowujemy proste ciasto ziemniaczane.
Ziemniaki obrać i drobno zetrzeć. Dodaj sól i pieprz. Dodajemy również suszony lub świeżo rozgnieciony czosnek.
Wymieszaj oba rodzaje mąki. Ziemniaki wymieszać z mąką. Zagniatamy jednolite ciasto – formujemy z niego rulon.
Szułok kroimy na kawałki lub rozwałkowujemy i szklanką wycinamy pojedyncze kotlety. Upiecz naleśniki na patelni.
Na patelnię mieści się około 5 sztuk. Podaję do pieczonego drobiu, z zupą, sosem, a nawet samą.