Nalewka z imbiru – idealna na bóle stawów i bóle migrenowe. Szybki sprawdzony przepis

Właściwości lecznicze i prozdrowotne imbiru znane były już w starożytności. Pierwsze pisemne wzmianki o tym korzeniu pochodzą sprzed 3 tysięcy lat.

Przepisy na eliksiry z imbiru, mające stanowić panaceum na wiele różnych dolegliwości, znaleźć można zarówno w starożytnej medycynie chińskiej, tekstach staroindyjskich czy w księgach tybetańskich klasztorów. Moc imbiru jest doceniana również obecnie.

Wiele specyfików z jego zawartością znaleźć można w aptekach. Imbir poprawia nie tylko walory smakowe, ale też zdrowotne wielu orientalnych potraw. Poza tym, w warunkach domowych przygotować można cenne nalewki i napary, wykorzystujące ten korzeń.

Uniwersalne właściwości imbiru

Warto pamiętać, że imbir posiada bardzo wszechstronne zastosowania, ze względu na swoje właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Stosowany w przeziębieniach, działa napotnie i wzmacniająco, z jednej strony zmniejszając gorączkę, z drugiej zaś ułatwiając zwalczanie zarazków.

Jego działania bakteriostatyczne sprawia, że imbir uważany jest, podobnie jak czosnek, za naturalny antybiotyk. Warto po niego sięgnąć w przypadku bólu głowy czy stawów. 

To jednak nie wszystko – wyciąg z imbiru stosowany jest w popularnych lekach na chorobę lokomocyjną dla dzieci, a napary z korzenia z dodatkiem cynamonu mają dobroczynny wpływ na działanie przewodu pokarmowego, usprawnienie pracy wątroby czy utratę wagi.

Nalewka imbirowa

error: Treść zabezpieczona !!