Niesamowita surówka z lokalnej restauracji – pracownica zdradza przepis, który pokochały tłumy.
Nauczyłam się przygotowywania tej pysznej sałatki od mojej przyjaciółki, która codziennie serwuje ją w restauracji w pobliżu. Wszyscy ją chwalą.
Pasuje ona doskonale do różnych przekąsek i świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju domowych uroczystościach.
Składniki:
- 1 kg kapusty
- 5 łyżeczek soli
- 1 kg marchwi
- 5 łyżek cukru
- 1 kg cebuli
- 3 łyżki oleju
- 1 kg papryki
- 3 łyżki octu
- 1 kg pomidorów
- 1 kg ogórków
- opcjonalnie czosnek
Instrukcje przygotowania sałatki:
- Wszystkie składniki pokrój w paski.
- Dodaj olej, ocet, cukier i sól, a następnie wymieszaj.
- Odstaw na 1 godzinę.
- Umieść sałatkę w garnku i postaw na ogniu.
- Po zagotowaniu gotuj nie dłużej niż 10 minut, aby sałatka pozostała chrupiąca i soczysta.
- Rozłóż sałatkę równomiernie w sterylnych słoikach, wraz z marynatą.
- Zakręć słoiki pokrywkami.
