Unikalne, niespotykane “niewidzialne” ciasto. Delikatny, owocowy smak. Zaskoczę Cie tym przepisem

Specyficzne i niespotykane “niewidzialne” ciasto! Każdy wróci po kawałek więcej!

Niepospolite francuskie ciasto owocowe, którego nadzieniem są smaczne jabłka i gruszki, zachwyci każdego! “Niewidzialne” ciasto jest delikatne i ma pyszny owocowy smak!

Składniki:

  • jabłka (400 gram)
  • gruszki (400 gram)
  • mleko (100 ml)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • masło (70 gram)
  • mąka pszenna (150 gram)
  • cukier (80 gram)
  • jajko (2 sztuki)
  • cukier waniliowy (20 gram)
  • sól (2 szczypty)

Przygotowanie:

Najpierw ubij jajka i połącz je z 50 g cukru, 10 g cukru waniliowego i szczyptą soli. Następnie dodaj do mieszanki mleko, 30 g masła, 90 g mąki oraz proszek do pieczenia. Potem umyj i obierz owoce oraz pokrój je w cienkie plasterki. Następnie wybierz prostokątne naczynie do pieczenia i nasmaruj je masłem oraz wyłóż pergaminem. Rozmiar formy powinien wynosić mniej więcej 10×22 cm.

Teraz zanurz plasterki owoców w cieśnie z obu stron i poukładaj je w formie warstwami. Następnie wlej resztę ciasta na wierzch. Piecz ciasto przez około 30 min w 180-190 stopni Celsjusza. W trakcie pieczenia przygotuj kruszonkę: wymieszaj pozostałą mąkę, masło, cukier, cukier waniliowy oraz szczyptę soli.

Na koniec rozetrzyj mieszaninę na kruszonkę i posyp nią górę ciasta. Piecz ponownie ciasto przez około 20 minut. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!