Niezwykłe naleśniki bez mleka i jajek. Delikatne i smaczne, nikt się im nie oprze.

Tak przyrządzonych naleśników jeszcze nie jadłaś! Żaden z Twoich gości nie odgadnie wszystkich składników tych pysznych i lekkich naleśników. Są one tak delikatne i smaczne, że nikt im się nie oprze. W cieście nie ma mleka ani jajek! Za to ziemniak wzbogaca te danie o nowe nuty smakowe!

Składniki

  • Mąka pszenna – 2 szklanki
  • Woda gazowana – 500-600 ml
  • Cukier – 1 łyżka
  • Sól – 0,25 łyżeczki
  • Soda – 1 szczypta
  • Olej słonecznikowy – 4 łyżki
  • Ziemniaki – 2 sztuki
  • Szczypiorek – 0,5 pęczka

Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaki w mundurkach, ostudź, wyczyść. Wymieszaj mąkę z solą, cukrem i sodą. Wlej wodę gazowaną i 3 łyżki oleju słonecznikowego. Mieszaj masę do uzyskania gładkości i pozostaw na pół godziny.

Ziemniaki pokrój w drobną kostkę, posiekaj szczypiorek, lekko posól do smaku, wymieszaj.

Rozgrzej natłuszczoną patelnię. Wlewaj ciasto porcjami, rozprowadzając je na powierzchni patelni. Posyp naleśnik odrobiną ziemniaków i szczypiorkiem.

Gdy spód się przyrumieni odwróć naleśnik. Powtarzaj proces do wykorzystania całości ciasta. Gotowe!

error: Treść zabezpieczona !!