Buraki powinny zatem stanowić element naszej zróżnicowanej i zbilansowanej diety. Zawierają witaminy A, C oraz witaminy z grupy B (B1 – tiamina, B5 – kwas pantotenowy, B7 – biotyna, PP – niacyna, B9 – kwas foliowy) oraz makro i mikroelementy, takie jak wapń, potas, magnez, żelazo, jod.
Są bogate również w błonnik, który wspomaga trawienie, skraca pasaż jelitowy, wiąże w jelitach metale ciężkie i toksyny oraz obniża stężenie glukozy i cholesterolu całkowitego po posiłku.
Z buraków można przygotować wiele ciekawych i smacznych dań m.in. zupę, chłodnik, pasztety warzywne, czy inne różnorodne przekąski.
Najciekawszą i najzdrowszą formą wykorzystania buraków są jednak sałatki. Poniżej kilka przepisów na sałatki z tym smacznym warzywem.
Śliwki namoczyć w wodzie przez ok. 30 minut. Buraki zetrzeć na tarce, a śliwki pokroić w plastry. Wymieszać całość z drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Dodać rozgnieciony czosnek. Posolić do smaku i połączyć z jogurtem naturalnym. Całość wymieszać.