Odkąd jem te pyszne dietetyczne sałatki z buraczków, wciąż chudnę – koleżanki mi zazdroszczą figury. Jedz nawet po 21.00 i chudnij

Składniki:

  • 2 duże buraki
  • 1 jabłko
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 250 gramów kapusty białej lub czerwonej
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, ulubione zioła

Przygotowanie:

Buraki i marchew obrać. Zetrzeć na tarce wraz z jabłkiem. Pokroić cebulę w piórka. Wymieszać z warzywami, dodać ocet jabłkowy, olej lub oliwę z oliwek i doprawić solą oraz ulubionymi ziołami.

Sałatka z buraków, kukurydzy i ryżu 

Składniki:

  • 1 ugotowany burak
  • 150 gramów ugotowanego ryżu (ok. 75 gramów suchego)
  • 8 oliwek zielonych lub czarnych
  • 1 ugotowana marchewka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka kukurydzy konserwowej
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
  • sól, ulubione zioła

Przygotowanie:

Buraki i marchew zetrzeć na tarce. Wymieszać ryż z kukurydzą. Na talerzu oddzielnie umieścić warzywa, oliwki oraz ryż. Sos sojowy wymieszać z oliwą z oliwek i octem. Polać całość. Przed spożyciem wymieszać na talerzu wszystkie składniki.

Sałatka „pędzel”

error: Treść zabezpieczona !!