Nie do wiary, jak szybko i łatwo możesz zrobić obłędnie smaczne Ciasto Fantazja. Sprawdź ten genialny przepis.

„Ciasto 'Fantazja’, które z łatwością zachwyci zarówno bliskich, jak i dalekich gości, jest prostym w wykonaniu, oszczędnym czasowo i niezwykle smakowitym wyborem!

Kefir stanowi bazę tego delikatnego deseru. Krem aksamitny, łatwy do przygotowania, gładzi podniebienie, a jego smak, aromat i wygląd są nieodparte!

Składniki niezbędne do przygotowania:

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 30 g oleju roślinnego
  • 200 g cukru
  • 280 g kefiru
  • 30 g kakao
  • 240 g mąki
  • 2 jajka

Składniki na krem aksamitny:

  • 10 g cukru wanilinowego
  • 500 ml mleka
  • 150 g masła
  • 180 g cukru
  • 50 g mąki
  • 2 jajka

Instrukcje przygotowania:

Początkowo należy wymieszać kefir z sodą oczyszczoną i pozostawić na około 2 minuty. Następnie dodajemy jajka, cukier i olej roślinny, mieszając dokładnie do uzyskania jednolitej masy. Przesiewamy mąkę i kakao przez sitko, mieszając do gładkości.

Formę na ciasto przygotowujemy, wykładając ją pergaminem lub papierem do pieczenia, a następnie wlewamy do niej ciasto. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i pieczemy ciasto przez 30 – 35 minut.

W trakcie pieczenia ciasta przygotowujemy krem, mieszając w garnku cukier wanilinowy, mąkę, cukier i jajka. Dolewamy mleko, podgrzewając na palniku do zgęstnienia, nie doprowadzając do wrzenia. Po zgęstnieniu dodajemy masło, mieszając do uzyskania gładkości, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.

Po wystudzeniu ciasta, odcinamy z niego nierówną cienką warstwę, a resztę przekrawamy na dwie części. Na jednej rozsmarowujemy krem, przykrywając drugą częścią. Odkrojoną część mielimy i obsypujemy nią boki oraz wierzch ciasta po ponownym posmarowaniu kremem.

Przed podaniem deser chłodzimy w lodówce, dekorując orzechami laskowymi lub świeżą żurawiną. Smacznego!”

error: Treść zabezpieczona !!