Cechą tego warzywa jest to, że dobrze wchłania sól i aromaty innych przypraw i ziół. Dlatego wystarczy kilka godzin, aby stał się pikantny.
Umyj ogórki i zalej je wodą. Odstaw na godzinę. Następnie odetnij końce: w ten sposób ogórki lepiej się zamarynują.
Obierz czosnek i umieść go na dnie słoika razem z koprem (zostaw 2 parasole). Jeśli masz duże ząbki czosnku przetnij je na pół. Możesz dodać także liście porzeczki i chrzan, aby uzyskać wyraźniejszy smak.
Teraz włóż do słoika ogórki tak ciasno, jak to możliwe. Przykryj pozostawionym koprem i posyp solą.
Zagotuj wodę i zalej ogórki. Zamknij słoik szczelną pokrywką i lekko przekręć, aby rozprowadzić sól po pojemniku.
Gdy woda ostygnie, wstaw słoik na noc do lodówki. Następnego dnia można podać już te pyszną przekąskę.