Oryginalny węgierski gulasz. Chwilka roboty, a jakie to pyszne. Przepis.
Gulasz węgierski to jedno ze słynnych dań, a jego prawidłowe przygotowanie wcale nie jest trudne.
Dodatkowo możesz łatwo dostosować poziom ostrości do swoich upodobań, więc jeśli dzieci też będą to jadły, po prostu pomiń chili.

Składniki
- wołowina – 1 kg
- cebula – 2 szt
- oliwa z oliwek – w razie potrzeby
- czosnek – 2 ząbki
- papryczka chili – do smaku
- pieprz – do smaku
- sól – do smaku
- kminek – do smaku
- słodka papryka – do smaku
- pasta pomidorowa – 2 łyżki
- marchewka – 2 szt
- pomidor – 1 szt
- papryka – 1 szt
- seler naciowy – do smaku
- ziemniak – 3 szt
- pietruszka – do smaku
Przygotowanie
Wołowinę na gulasz pokroić w większą kostkę. Następnie pokrój 2 cebule w kostkę. Do garnka wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i zaczynamy smażyć na nim cebulę. Po chwili wciśnij do niego dwa ząbki czosnku i dodaj mięso. Następnie smaż mieszaninę na wyższym ogniu przez 3 do 5 minut, aby mięso się zrumieniło.

Posiekaj papryczkę chilli do smaku. Dodaj mielony pieprz, sól, kminek, paprykę i przecier pomidorowy. Wszystko krótko smażymy. Następnie do rondla włożyć pokrojone w kostkę pomidory, paprykę, drobno posiekany seler i zalać 800 ml wody. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 40 minut.
