Liście orzecha mają nadzwyczajne właściwości. Wylecz nimi kilka poważnych chorób

Gustujesz w orzechach? My również! Jednakże niewiele osób ma pojęcie, że oprócz samych owoców orzecha włoskiego wykorzystuje się również jego liście.

Są bogate w dużą ilość witamin i składników mineralnych a nawet w naturalne olejki. Błędem byłoby wyrzucenie ich do kosza!

Co więcej, liście orzecha włoskiego są doskonałym przeciwutleniaczem. Mają działanie przeciwzapalne i skutecznie niszczą bakterie. Pobudzają proces regeneracji ran, a w dodatku posiadają właściwości antyseptyczne.

Pora ich zbierania przypada na późną wiosnę. Jest to najczęściej końcówka maja lub początek czerwca. Wtedy liście orzecha włoskiego są już najlepiej rozwinięte i gotowe do dalszej obróbki.

Należy jednak zwrócić uwagę na fakt, że liście, które posiadają zabrudzenia lub inne cechy wniknięcia drobnoustrojów chorobotwórczych, nie będą dobre do spożycia. Liście nie mogą mieć cech choroby, ważne jest, aby były zdrowe.

Po upewnieniu się, że liście są zdrowe musimy je zerwać i osuszyć. Następnie zachowujemy te liście, które wciąż mają zielony kolor (te o brązowym zabarwieniu odrzucamy).

Tak przygotowane liście są idealne do stworzenia naparu (250 ml płynu powstaje z jednej łyżeczki liści).

Zalewamy je wrzącą wodą i czekamy cierpliwie przez godzinę. Wypijamy 1/3 szklanki płynu przed jedzeniem (3 razy w ciągu dnia). Napar ma właściwości łagodzenia stanów zapalnych układu pokarmowego i leczy niestrawność. Dobrze sprawdza się również jako sposób na trądzik. Wtedy stosujemy go zewnętrznie na skórę, robiąc okłady.

Możemy również płukać jamę ustną odwarem z liści orzecha lub leczyć choroby grzybicze stóp.

Odwar przygotowujemy zalewając łyżkę suszu 0,5 litra zimnej wody i podgrzewając ją przez 10 minut. W przypadku problemów skórnych warto 0,5 kg uprzednio zmielonych liści zagotować w 1,2 litra wody.

Czas gotowania powinien wynosić około 30 minut. Następnie należy przygotowany napar rozrabiać z ciepłą wodą w stosunku 1:1 i używać do kąpieli.

error: Treść zabezpieczona !!