Zapraszam do wypróbowania przepisu na przekładaniec, którego z pewnością zachwyci swoim smakiem i na długo wpisze się do domowego menu. Ciasto jest proste w wykonaniu, składnik łatwo dostępne, a rozkosz dla podniebienia wielka! Orzechowiec idealnie sprawdza się podczas rodzinnych imprez, czy kawy z przyjaciółmi.
Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 40 g cukru, następnie połącz z olejem, orzeszkami i uprzednio pokruszonymi biszkoptami. Dodaj proszek do pieczenia. Białka ubij z pozostałymi 40 g cukru i wymieszaj z przygotowaną masą.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. W tym czasie na wyłożoną pergaminem blaszkę o wymiarach 40 cm x 28 cm wyłóż ciasto. Czas pieczenia wynosi ca 8-10minut. Gdy ciasto ostygnie, przekrój je wzdłuż, by otrzymać dwa blaty.
By przygotować krem, zagotuj 500 ml mleka, zaś 200 ml zimnego mleka wymieszaj z budyniem, 3 żółtkami oraz cukrem. Do gotującego się mleka dodaj mieszankę z budyniem i gotuj ciągle mieszając, aż do otrzymania kremowej konsystencji.
W osobnym naczyniu rozpuść masło a następnie stopniowo dodawaj do masy budyniowej stale mieszając. Gdy masa lekko ostygnie, rozsmaruj ją na jednym blacie, a potem lekko dociśnij drugim.Śmietankę dobrze ubij, a jeśli gustujesz w słodszych deserach – dodaj do niej jeszcze cukier waniliowy. Następnie dokładnie rozprowadź śmietankę na górnym blacie i oprósz startą czekoladą.