Orzechowiec – idealne ciasto na każdą okazję. Pysznie smakuje i łatwo się je przygotowuje

Orzechowiec to ciasto idealne – wspaniale wygląda, pysznie smakuje i łatwo się je przygotowuje

Zapraszam do wypróbowania przepisu na przekładaniec, którego z pewnością zachwyci swoim smakiem i na długo wpisze się do domowego menu. Ciasto jest proste w wykonaniu, składnik łatwo dostępne, a rozkosz dla podniebienia wielka! Orzechowiec idealnie sprawdza się podczas rodzinnych imprez, czy kawy z przyjaciółmi.

Składniki:

  • 2 całe jajka
  • 80 g cukru
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 100 g biszkoptów
  • 100 g orzeszków ziemnych
  • 5 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kawałek czekolady do dekoracji

Krem:

  • 3 żółtka
  • 5 łyżek stołowych cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 700 ml mleka
  • 100 g masła
  • 300 ml 30% śmietanki
  • ew. cukier waniliowy

Wykonanie:

Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 40 g cukru, następnie połącz z olejem, orzeszkami i uprzednio pokruszonymi biszkoptami. Dodaj proszek do pieczenia.  Białka ubij z pozostałymi 40 g cukru i wymieszaj z przygotowaną masą.

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. W tym czasie na wyłożoną pergaminem blaszkę o wymiarach 40 cm x 28 cm wyłóż ciasto. Czas pieczenia wynosi ca 8-10minut. Gdy ciasto ostygnie, przekrój je wzdłuż, by otrzymać dwa blaty.

By przygotować krem, zagotuj 500 ml mleka, zaś 200 ml zimnego mleka wymieszaj z budyniem, 3 żółtkami oraz cukrem. Do gotującego się mleka dodaj mieszankę z budyniem i gotuj ciągle mieszając, aż do otrzymania kremowej konsystencji.

W osobnym naczyniu rozpuść masło a następnie stopniowo dodawaj do masy budyniowej stale mieszając. Gdy masa lekko ostygnie, rozsmaruj ją na jednym blacie, a potem lekko dociśnij drugim.Śmietankę dobrze ubij, a jeśli gustujesz w słodszych deserach – dodaj do niej jeszcze cukier waniliowy. Następnie dokładnie rozprowadź śmietankę na górnym blacie i oprósz startą czekoladą.

Gotowego orzechowca schłódź przez kilka godzin w lodówce. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!