Z tym deserem zapomnisz o wszystkich innych deserach: Orzechowy przysmak, w którym się zakochasz.
Najbardziej niesamowite ciasto z ciasta orzechowego i pysznego kremu czekoladowego. Ciasto jest proste w przygotowaniu i nieodparcie smaczne.

Składniki:
- 3 jajka
- 10 g cukru waniliowego
- 120 g cukru granulowanego
- 120 ml mleka
- 120 ml oleju słonecznikowego
- 200 g mąki 00
- 12 g proszku do pieczenia
- 60 g orzechów włoskich
Na krem:
- 800 ml mleka
- 2 żółtka
- 20 g cukru waniliowego
- 5 łyżek cukru pudru
- 4 łyżki skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki masła (40 g)
- 60 g białej czekolady
- 100 ml mleka do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
Dodaj jajka do miski. Następnie dodać cukier, cukier waniliowy i ubić mikserem.

Dodaj mleko podczas ubijania. Następnie wlewamy olej i chwilę ubijamy.

Do masy wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Ubij cienki krem trzepaczką.

Na koniec wsypać mielone orzechy i wymieszać. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni.

Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180°C. Ciasto kroimy według mniejszej formy, w której przygotujemy sam deser i odkładamy wycięte brzegi.

Włóż ciasto do formy i zalej mlekiem. Zmiel wycięte krawędzie ciasta na blasze na proszek.

Wlej mleko do garnka. Dodać żółtka, cukier waniliowy, cukier, skrobię i dokładnie wymieszać trzepaczką.

Mieszaj śmietanę na kuchence na małym ogniu, aż zgęstnieje. Wyłącz garnek, dodaj masło, czekoladę i mieszaj póki gorące, aż składniki się rozpuszczą.

Na ciasto nakładamy śmietanę, przykrywamy kolejnym arkuszem ciasta i zalewamy mlekiem. Posmarować kremem , wierzch posypać pokruszonym ciastem i wstawić do lodówki na 3 godziny.
