Z tym deserem zapomnisz o wszystkich innych deserach: Orzechowy przysmak, w którym się zakochasz.

Najbardziej niesamowite ciasto z ciasta orzechowego i pysznego kremu czekoladowego. Ciasto jest proste w przygotowaniu i nieodparcie smaczne.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 10 g cukru waniliowego
  • 120 g cukru granulowanego
  • 120 ml mleka
  • 120 ml oleju słonecznikowego
  • 200 g mąki 00
  • 12 g proszku do pieczenia
  • 60 g orzechów włoskich

Na krem:

  • 800 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 20 g cukru waniliowego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki masła (40 g)
  • 60 g białej czekolady
  • 100 ml mleka do posmarowania ciasta

Przygotowanie:

Dodaj jajka do miski. Następnie dodać cukier, cukier waniliowy i ubić mikserem.

Dodaj mleko podczas ubijania. Następnie wlewamy olej i chwilę ubijamy.

Do masy wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Ubij cienki krem ​​trzepaczką.

Na koniec wsypać mielone orzechy i wymieszać. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni.

Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180°C. Ciasto kroimy według mniejszej formy, w której przygotujemy sam deser i odkładamy wycięte brzegi.

Włóż ciasto do formy i zalej mlekiem. Zmiel wycięte krawędzie ciasta na blasze na proszek.

Wlej mleko do garnka. Dodać żółtka, cukier waniliowy, cukier, skrobię i dokładnie wymieszać trzepaczką.

Mieszaj śmietanę na kuchence na małym ogniu, aż zgęstnieje. Wyłącz garnek, dodaj masło, czekoladę i mieszaj póki gorące, aż składniki się rozpuszczą.

Na ciasto nakładamy śmietanę, przykrywamy kolejnym arkuszem ciasta i zalewamy mlekiem. Posmarować kremem , wierzch posypać pokruszonym ciastem i wstawić do lodówki na 3 godziny.

Po ostudzeniu możemy podać deser. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!