To lekarstwo na wiele problemów zdrowotnych masz w swoim podwórku: Zachowaj ten przepis z zielonego orzecha włoskiego w bezpiecznym miejscu.

Jeśli masz możliwość zbierania zielonych orzechów, koniecznie skorzystaj z nich, ponieważ zielone orzechy zaczynają pojawiać się w naszych ogrodach już w lipcu.

Można z nich przygotować naprawdę mocny naturalny lek na wiele problemów zdrowotnych. Być może masz orzech włoski w swoim ogrodzie i do tej pory nie miałaś pojęcia o jego właściwościach zdrowotnych.

Zachowaj ten przepis. Ważne jest, aby owoce miały zielony kolor i nie zaczęły jeszcze budować solidnej skorupy. Możesz to bardzo łatwo sprawdzić w następujący sposób. Zielone orzechy należy pokroić na mniejsze kawałki, ale przy tym należy nosić rękawice ochronne, aby uniknąć brązowienia palców. Jeśli orzechy są łatwe do krojenia i wydzielają sok, to znaczy, że nadają się do tego celu.

Cud orzecha z miodem

Mniejsze owoce pokroić na 4 części, a większe orzechy można pokroić na więcej kawałków. Teraz bierzemy szklankę z miodem i wkładamy do niej posiekane orzechy. Miód powinien znajdować się w połowie szklanki.

Na 1 kg miodu dodaj około 0,5 kg posiekanych zielonych orzechów włoskich. Dobrze wymieszaj drewnianą łyżką – nie używaj metalowych przedmiotów, tylko drewniane. Efekt zielonych orzechów włoskich wzrośnie, gdy zostaną przez chwilę namoczone w miodzie.

Zamknij szczelnie szklankę z miodem i orzechami pokrywką i włóż do lodówki. Zielone orzechy włoskie należy moczyć w miodzie przez co najmniej 3 tygodnie przed użyciem. Konieczne jest mieszanie mieszanki co kilka dni. Spożywaj codziennie 1 łyżeczkę tych marynowanych zielonych orzechów włoskich na pusty żołądek, a są szanse, że wkrótce poczujesz się lepiej.

Przed spożyciem rozcieńczyć w szklance wody. Nie zdziw się, jeśli orzechy w słoiku się skurczą. To znak, że wciąż je zebrałaś na czas. Spożywanie jednej łyżeczki tej mieszanki dziennie pomoże Ci wzmocnić Twoje zdrowie!

Wpływ tej mieszanki na zdrowie

Zielone orzechy zawierają dużo jodu organicznego, który jest bardzo ważny dla zdrowia i jest łatwo przyswajalny przez nasz organizm. Jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania przemiany materii i powinna być codziennie przyjmowana z pożywieniem.

Są również bogate w witaminę C i przeciwutleniacze. Istnieje wiele schorzeń, w przypadku których ta mieszanka zielonych orzechów włoskich będzie doskonałym leczeniem wspomagającym. Są idealne np. przy zaburzeniach tarczycy.

Zwłaszcza jeśli jest to zmniejszona funkcja tego ważnego narządu. Jednak tylko nieliczne produkty spożywcze zawierają jod, dlatego szacuje się, że około jedna trzecia ludzi na świecie cierpi na niedobór jodu, co prowadzi do wielu problemów zdrowotnych.

Zielone orzechy włoskie pomogą uzupełnić braki tego minerału i sprawią, że poczujesz się lepiej. Co więcej, są również świetne na bóle brzucha!

Inne efekty zielonych orzechów włoskich

  • Wzmacniają odporność
  • Walczą ze zmęczeniem
  • Leczą dolegliwości żołądkowe i skurcze
  • Szybko pomogą w migrenach
  • Korzystny wpływ na skórę
  • Przyspieszają gojenie się ran i blizn
  • Pomoc przy łuszczycy, egzemie, zmarszczkach, plamach starczych i opryszczce
  • Przyspiesza gojenie blizn i oparzeń
  • Szybka ulga na ból gardła
  • Wzmacniają włosy
  • Eliminują łupież
  • Pomoc przy problemach z tarczycą
  • Inne naturalne mieszanki na bazie zielonych orzechów

Leczniczy olejek do skóry

  • Odżywia skórę
  • Służy również do lepszego gojenia oparzeń i blizn
  • Olejek pomaga również przy łuszczycy, egzemie, zmarszczkach, plamach starczych, opryszczce.

Przygotowanie:  Przygotuj 7 zielonych orzechów włoskich, 2 marchewki, oliwę z oliwek (lub inny olej). Orzechy na ćwiartki, marchewki zetrzyj na tarce, włóż do butelki i pokryj wszystko oliwą, zamknij butelkę i pozostaw na słońcu na około miesiąc, olej nabierze ciemnego koloru

Lek orzechowy na żołądek

Lek ten był kiedyś przygotowywany przez nasze babcie. Wspomaga trawienie i apetyt.

Składniki:

  • niedojrzałe, zielone orzechy
  • cynamon
  • anyż
  • laska wanilii
  • cukier
  • alkohol (wódka)

Sposób przygotowania:

Potrzebujemy niedojrzałych, zielonych orzechów. Pokrój je na ćwiartki lub plastry. Wlać do szklanki, dodać cały cynamon, anyż i laskę wanilii. Całość pokrywamy alkoholem rozcieńczonym cukrem w stosunku 1:1, zostawiamy do zaparzenia na 5-6 tygodni i rozlewamy do butelek.

Rezultatem jest ciemnobrązowy gorzki likier, którego używamy na pusty żołądek lub w przypadku problemów żołądkowych, ale nie więcej niż jedną łyżkę stołową. Dużo zdrowia!

error: Treść zabezpieczona !!