Przygotuj w 10 minut i do piekarnika. Ciasto owocowe dla leniwych gospodyń

Ciasto, które jest lekkie jak puch, smaczne i można je przygotować w zaledwie 10 minut. Czy to możliwe?

Ależ tak! Gwarantujemy, że z naszego przepisu otrzymasz przepyszne ciasto z owocami, które zachwyci niejednego konesera słodkości. Dodatkowo jest bajecznie proste, więc nawet niewprawna gospodyni sobie z nim poradzi. Użyj dowolnych owoców i podziel się tym niesamowitym smakiem z całą rodziną.

SKŁADNIKI:

  • 4 średnie jajka
  • 180 g cukru
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 75 ml oleju
  • 350 g mąki pszennej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 600 g owoców pokrojonych na małe kawałki (dowolnych – świeżych lub z puszki)
  • szczypta soli

Najlepiej, aby wszystkie składniki (poza mlekiem) były w temperaturze pokojowej.

PRZYGOTOWANIE:

Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Do dużej miski wbij jajka, następnie dodaj cukier i sól. Wymieszaj składniki trzepaczką lub mikserem na wolnych obrotach. Wlej powoli mleko i olej, całość wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę i proszek do pieczenia, aż masa stanie się jednolita i nie będą widoczne grudki.

Przygotuj formę o średnicy 24cm. Wyłóż jej dno papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem. Następnie wlej masę i równo rozprowadź. Wyrównaj w razie potrzeby szpatułką. Na wierzch ciasta wyłóż równomiernie owoce (nie za gęsto). Włóż formę do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Ciasto musi ostygnąć zanim zostanie wyjęte z formy i poporcjowane.

Polecamy posypać cukrem pudrem przed podaniem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!