Jesień, coraz zimniej, wieczory coraz dłuższe, a to sprzyja podjadaniu, najlepiej czegoś słodkiego 😉 Aby sprawić sobie małą przyjemność, bez wyrzutów sumienia, polecam Wam pyszne, niskokaloryczne ciasto owsiane.
Do miski włóż miękkie masło, wsyp cukier i dodaj szczyptę soli. Składniki ubijaj za pomocą miksera przez ok. 5 minut, do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Miksuj dalej dodając po jednym jajku, aż do uzyskania gładkiej masy.
W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę z płatkami owsianymi, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Połącz delikatnie z mokrymi składnikami silikonową szpatułką.
Obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka skrop sokiem z cytryny, aby zachowały jasny kolor. Skórkę z cytryny zetrzyj na drobnych oczkach. Jabłka i skórkę z cytryny dołóż do ciasta i wymieszaj dokładnie tylko do połączenia się składników.
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto i wygładź powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180° C i piecz ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.