Dzięki temu przepisowi mój mąż również zakochał się w owsiance: Dodaj filiżankę, a i tak schudniesz.

Polecam tę zdrową i bardzo smaczną słodycz z płatków owsianych i jabłek.

Choć zdrowe i fit przepisy nie są tu szczególnie w modzie, to ciasto zachwyciło wszystkich. Jest naprawdę bardzo dobry i spokojnie można do niego dołożyć – bez żalu.

Składniki:

  • 200 g płatków owsianych
  • 400 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 gramy soli
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 4 g cynamonu
  • 1 jabłko
  • suszona żurawina

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj płatki owsiane i mleko. Płatki zalać mlekiem i odstawić na 10 minut.

W międzyczasie rozbij jajka do miski. Dodaj cukier i cynamon. Dodać proszek do pieczenia i szczyptę soli.

Dokładnie wymieszać. Dodać płatki wraz z mlekiem i wymieszać.

Blachę do pieczenia – mniejszą iz wyższymi krawędziami (zobacz wideo) wyłóż papierem do pieczenia. Wlać ciasto i wygładzić. Jabłka oczyść i drobno pokrój.

Dodać do ciasta. Możemy też delikatnie wcisnąć w masę. Na koniec na ciasto wykładamy suszoną żurawinę.

Teraz włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Czas pieczenia to 40-50 minut (monitorujemy). Niech ciasto ostygnie i możesz je podawać. Życzymy dobrego smaku!

error: Treść zabezpieczona !!