Przepis na najlepsze pączki dostałam od cioci: Zapomniana sztuczka z wykałaczkami ma ogromne znaczenie.
Mam doskonały przepis na tradycyjne pączki według starego przepisu mojej cioci.

Te pączki są bardzo miękkie i pyszne – gwarantuję, że będą puszyste. Za każdym razem są tak udane, że znikają jeszcze ciepłe i nie mają nawet czasu na ostygnięcie. Opowiem też starą sztuczkę z wykałaczkami, która ma zaskakujące znaczenie. Na pewno użyjesz go (tylko) podczas pieczenia pączków.

Składniki:
- 250 g zwykłej mąki
- 250 g mąki pszennej
- 1 cytryna na skórkę
- 200 ml mleka
- 25 g granulowanego cukru
- 20 g drożdży
- 25 g masła
- 1 łyżka oleju
- 2 żółtka
- 2 łyżki rumu
- szczypta soli
Dodatkowo:

- 4 wykałaczki do pieczenia
Do dekoracji:
- dżem morelowy
- powidła śliwkowe
Do posypania:
- cukier puder
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski.

Zetrzyj skórkę z cytryny do mąki. Przygotujmy drożdże: W misce wymieszaj drożdże z letnim mlekiem i odrobiną cukru.

Rozpuść masło, dodaj łyżkę oleju. Stopniowo dodawać żółtka, rum, pozostały cukier i szczyptę soli. Wysyłamy delikatnie.

Na koniec dodać drożdże i żółtko do mąki i zagnieść miękkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
