Nie jedna gospodyni domowa skusi się i przygotuje pączki jogurtowe do niedzielnej kawki. Delikatne ciasto, łatwe przygotowanie.

Bardzo smaczne pączki jogurtowe, bez użycia drożdży. Przepis bardzo łatwy w przygotowaniu, przez co nie sprawi trudności żadnej gospodyni.

Ten łatwy przepis na bardzo smaczne, puszyste i mięciutkie pączki jest idealny nawet dla największego smakosza.

Składniki:

  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej do smażenia
  • sól
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Dla uzyskania najlepszego efektu składniki potrzebne do przyrządzania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski należy wlać jogurt, jajka sól oraz cukier i dokładnie wymieszać, następnie dodać 3 łyżki oleju i sodę oczyszczoną.

Po dokładnym wymieszaniu składników, należy stopniowo dodawać przesianą przez sitko mąkę i ponownie połączyć ze sobą na gładką, elastyczną masę. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodaj więcej mąki.  Kolejnym etapem jest zawinięcie gotowego ciasta w folię spożywczą i odstawienie na 25 minut.

Następnie ciasto należy podzielić na dwie części i każdą część rozwałkować osobno na grubość około 1 cm. Przy pomocy szklanki, wykrój okrągłe kółka i w każdym z nich wytnij mniejszy okrąg ( na kształt pączka z dziurką). W międzyczasie na patelnie wlej odpowiednią ilość oleju.

Na rozgrzanym oleju smaż pączki z obu stron, do momentu zarumienienia. Opcjonalnie można posypać gotowe pączki, cukrem pudrem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!