Deserowe „Paluszki jabłkowe”: prawdziwa uczta dla miłośników słodyczy

Proponujemy dziś niesamowity przepis: deserowe „paluszki jabłkowe” z kremowego ciasta. Jeszcze nie miałaś okazji spróbować takiej słodyczy? Na pewno nie kupisz jej w sklepie!

Pałeczki jabłkowe są niezwykle smaczne, delikatne i pachnące! Znikają ze stołu nawet szybciej niż się je przygotowuje. Z takim deserem każde spotkanie przy herbacie będzie wyjątkowe.

Składniki:

  • jaja kurze – 4 sztuki,
  • woda – 1 szklanka,
  • masło – 50 gramów,
  • mąka pszenna – 1 szklanka,
  • jabłka – 2 sztuki,
  • cukier – 2 + 2 łyżki stołowe,
  • cynamon – 1 łyżeczka,
  • sól – 1/2 łyżeczki,
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka.

Przygotowywanie:

Wlej wodę do miski i dodaj do niej sok z cytryny. Jabłka obierz, najpierw włóż do miski z cytryną (aby nie ściemniały), a następnie zetrzyj na grubej tarce. Do jabłek dodaj cynamon, cukier i wymieszaj.

Dodaj masło na patelnię i całkowicie je stop. Następnie wlej wodę, dodaj sól, cukier, wymieszaj. Dodaj mąkę pszenną małymi porcjami i ciągle mieszaj.Gdy ciasto scali się w jeden kawałek – jest gotowe. Połóż na talerzu i ostudź.

Do schłodzonego ciasta wbij pojedynczo jajka i zagniataj masę do uzyskania gładkości. Jeśli pozostaną grudki, możesz je rozbić blenderem. Tarte jabłka odciśnij z soku i połącz z ciastem. Wlej dużą ilość oleju roślinnego na patelnię z grubym dnem, rozgrzej ją. Następnie porcjami, przez np. szprycę cukierniczą, wyciskaj patyczki do oleju. Smaż kilka minut!

Połóż gotowe paluszki jabłkowe na naczyniu do serwowania, posyp mieszanką cukru pudru i cynamonu! Deserowe „Kije jabłkowe” są chrupiące a jednocześnie delikatne w środku! Tego przysmaku nie da się porównać z niczym! Miłej herbatki i smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!