Paluszki nadziewane na szybką pyszną kolację. Wystarczy w ciasto francuskie zawinąć ser, szynkę, salami i do piekarnika…
Paluszki z ciasta francuskiego to świetny sposób na szybką przekąskę, która idealnie spełni się na każdym przyjęciu.
Do jej przygotowania będziesz potrzebować zaledwie kilku składników:
- ciasta francuskiego – 250 gram,
- sos pomidorowy – 100 gram,
- oregano – 3 gram,
- ser – 100 gram,
- salami – 50 gram,
- szynki – 50 gram,
- salami paprykowe/ pikantne – 50 gram.
A także:
- sos pomidorowy – 30 gram,
- oregano – 3 gram,
- parmezan – 20 gram.
Sposób wykonania:
Potrzebne będzie ciasto francuskie. Może je wykonać samodzielnie lub kupić gotowe w sklepie.
Za pomocą wałka rozwałkować je na cienki prostokąt. Przecierem pomidorowym posmarować powstałe ciasto. Na to posypać oregano i żółtym serem startym na tarce.

Położyć na to warstwę salami, szynki i ponownie salami. Uformować z tego rulon. Mocniej ścisnąć boki. Ułożyć na formie, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
Górę ciasta posmarować przecierem pomidorowym. Wierzch zsypać przyprawą oregano oraz startym na tarce parmezanem.
