Paluszki ziemniaczane, o które każdy pyta: przygotowane tylko z ziemniaków – bez mąki. Hit każdej imprezy

Pyszne chrupiące paluszki, które można upiec lub usmażyć na patelni. Są bardzo smaczne dlatego znikają z talerza błyskawicznie. Idealne na każdą imprezę w gronie przyjaciół. A co niezwykłe, nie potrzebujesz do ich przygotowania mąki.

Potrzebujesz:

  • ziemniaki – 750 g
  • skrobia kukurydziana – 110 g
  • pieprz
  • tymianek
  • pietruszka – do smaku
  • 100 gramów startego sera

Dodatkowo:

  • olej – 30 ml
  • czerwona papryka
  • 1 litr wody

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki, zalej litrem wody i gotuj do miękkości.

Ziemniaki ugnieć na puree, dodaj przyprawy, zioła i starty ser, wymieszaj.

Dodaj skrobię i wymieszaj do uzyskania gładkiego ciasta. Z masy formuj dłońmi dość długie paluszki.

Układaj ja na formie wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj mieszanką oleju i czerwonej papryki.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 ° na 30-35 minut.

Jeśli chcesz, możesz usmażyć paluszki na patelni w większej ilości oleju. Ale w piekarniku są bardziej zdrowe i mniej tłuste. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!