Paluszki nadziewane na szybką pyszną kolację. Wystarczy w ciasto francuskie zawinąć ser, szynkę, salami i do piekarnika…

Paluszki z ciasta francuskiego to świetny sposób na szybką przekąskę, która idealnie spełni się na każdym przyjęciu.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować zaledwie kilku składników:

  • ciasta francuskiego – 250 gram,
  • sos pomidorowy – 100 gram,
  • oregano – 3 gram,
  • ser – 100 gram,
  • salami – 50 gram,
  • szynki – 50 gram,
  • salami paprykowe/ pikantne – 50 gram.

A także:

  • sos pomidorowy – 30 gram,
  • oregano – 3 gram,
  • parmezan – 20 gram.

Sposób wykonania:

Potrzebne będzie ciasto francuskie. Może je wykonać samodzielnie lub kupić gotowe w sklepie.

Za pomocą wałka rozwałkować je na cienki prostokąt. Przecierem pomidorowym posmarować powstałe ciasto. Na to posypać oregano i żółtym serem startym na tarce.

Położyć na to warstwę salami, szynki i ponownie salami. Uformować z tego rulon. Mocniej ścisnąć boki. Ułożyć na formie, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.

Górę ciasta posmarować przecierem pomidorowym. Wierzch zsypać przyprawą oregano oraz startym na tarce parmezanem.

Czas pieczenia to około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

error: Treść zabezpieczona !!