Sztuczka na panierowanie kotletów tak, aby były miękkie i fantastycznie soczyste. Dla miłośników kotletów.

Marzą Ci się soczyste i miękkie kotlety? Poznaj moją sztuczkę na panierowanie kotletów!

Ten trik powinna znać każda gospodyni domowa. Koniecznie powiedz o nim swojej mamie, siostrze i przyjaciółce! Cała rodzina chwali moje kotlety. Wszyscy jednogłośnie twierdzą, że są one miękkie, soczyste i pełne smaku!

Jak to zrobić, by uzyskać taki efekt?

Nie daj się zwieść teoriom, że aby zrobić kotlety idealne musisz posiadać specjalny sprzęt czy odpowiednią bułkę tartą. Procedura jest niezwykle prosta. Rozbite kotlety, wcześniej osolone namocz w mleku i pozostaw najlepiej na całą noc. Tak przygotowane mięso będzie doskonałe.

Sekretem panierki jest dodanie do masy jajecznej odrobiny piwa. Mąka zaś powinna być półgruba. Panieruj kotlety następująco: najpierw w mące, potem w jajku z piwem, znowu w mące, następnie ponownie w jajku, a na koniec dopiero w bułce tartej. Robię tak swoje kotlety od wielu lat i za każdy razem wychodzą tak samo pyszne!

A oto mój przepis na fantastyczne kotlety! Kotlety są miękkie w środku i mają chrupiąca panierkę.

Czego potrzebujesz?

  • Mleko do namoczenia kotletów
  • Mięso wieprzowe dobrej jakości
  • Starsze rogaliki
  • Bułka tarta
  • Mąka
  • Jajka
  • Odrobinę piwa
  • Kilka kromek chleba
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania:

Posól mięso i namocz je w mleku na minimum godzinę przed przygotowaniem, ale najlepiej zostaw je na całą noc. Dzięki temu mięso pozostanie miękkie i soczyste nawet po usmażeniu. Możesz też mięso zamarynować w ulubionych przyprawach. To znacznie poprawi smak kotletów.

Po upływie czasu na namoczenie przejdź do panierowania. Rogaliki i chleb utrzyj na tarce i dodaj do bułki tartej. Obtaczam w mące, jajku z piwem, w mące, jajku, a na koniec w bułce tartej. Kotlety najlepiej jest smażyć na smalcu.

Jeżeli dbasz o sylwetkę bądź ze względów zdrowotnych unikasz smażonych potraw, możesz przyrządzić to danie w piekarniku. Do rozgrzanego wcześniej piekarnika do 110 stopni Celsjusza wstaw kotlety ułożone równo na blaszce do pieczenia.

Piecz przez 45 minut najlepiej pod przykryciem. Ta wersja jest o wiele mniej tłusta, lecz równie smaczna co smażona! Koniecznie wypróbuj obydwa warianty i sprawdź, co smakuje najlepiej Tobie i twoim najbliższym.

Będziesz zachwycona! Smacznego.

error: Treść zabezpieczona !!