Panierowane pomidory – Każda gospodyni musi znać ten przepis. Hit w mojej kuchni

Od dziecka jestem smakoszem pomidorów i mogłabym je jeść w każdym wydaniu. Sos pomidorowy, zupa, w sałatce bądź same z dodatkiem soli.

Jakiś czas temu poszukując pewnej odmiany dla tego przysmaku natrafiłam na przepis, który zachwycił nie tylko mnie, ale również moich najbliższych!

Składniki :

  • 50 ml oleju roślinnego
  • łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki startego sera
  • jajko
  • 3 pomidory
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania :

Zacząć powinniśmy od dokładnego umycia pomidorów oraz usunięcia szypułek, następnie kroimy nasze pomidory w plastry ok. 0,5 cm. Nadmiaru wody i wilgoci pozbędziemy się przez ułożenie plastrów na ręczniku papierowym, który wchłonie jej nadmiar. Tak przygotowane pomidory posypujemy pieprzem i solą do smaku.

Kolejnym etapem tej prostej przekąski będzie przygotowanie panierki. Wystarczy wymieszać starty ser wraz z bułka tartą w jednym pojemniku, do kolejnego wbić jajko i roztrzepać je z użyciem trzepaczki bądź widelca. Do trzeciego pojemnika wsypujemy mąkę i jesteśmy gotowi do smażenia!

Gdy na patelni mamy już rozgrzany olej, bierzemy pierwszy plaster i obtaczamy go w mące, następnie w jajku, a na koniec obtaczamy go dokładnie w bułce tartej z serem. Tak przygotowanego pomidora smażymy z dwóch stron i powtarzamy czynność z kolejnymi plastrami.

Usmażone przekąski warto jest odłożyć na papierowy ręcznik, który wyciągną z naszych pomidorów nadmiar tłuszczu po smażeniu. Teraz nie pozostaje nam nic innego jak zasiąść i zajadać! Smacznego!

Chwilą gotowania może umilić nam śniadanie, kolacje bądź pojawić się jako przekąska w trakcie dnia. Wyśmienicie sprawdzą się w towarzystwie ziół i śmietanowego sosu.

Smakowało? Nie bądź sknera, podziel się przepisem ze znajomymi!

error: Treść zabezpieczona !!