Produkty będące patogenami nowotworów – najbardziej niebezpieczne produkty dla ludzkiego ciała
Każdego roku zwiększa się liczba osób chorych na raka. Jest to dziś jedna z najcięższych chorób na świecie. Powodów zachorowania jest wiele.
Wśród nich wymienia się dziedziczenie, czynniki hormonalne, czynniki biologiczne, chemiczne i fizyczne czynniki rakotwórcze. Prawdopodobieństwo zachorowania na choroby onkologiczne, w dużym stopniu zależy od naszego stylu życia oraz tego, jak się odżywiamy.
Istnieją produkty zawierające chemiczne substancje rakotwórcze. Ich spożywanie zwiększa ryzyko pojawienia się nowotworów, w tym również nowotworów złośliwych.
Produkty mogące wpływać na pojawienie się choroby nowotworowej:
Alkohol
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) alkohol jest drugą po paleniu przyczyną powstawania nowotworów. Osoby nadużywające alkohol chorują najczęściej na raka narządów układu pokarmowego, takich jak rak jelita, krtani, wątroby, ust czy gardła.
Znajdujący się w alkoholu etanol, jest głównym czynnikiem rakotwórczym. W organizmie jest on przetwarzany na aldehydowy kwas octowy, który uszkadza komórki, czyniąc je bardziej podatnymi na zmiany złośliwe.
Sól
Spożywanie nadmiernej ilości soli prowadzi do gromadzenia się chloru w organizmie, co w konsekwencji może doprowadzić do wystąpienia raka. Regularne spożywanie słonych potraw dwukrotnie zwiększa ryzyko zachorowania na raka żołądka. Najbardziej spotykane jest to wśród mężczyzn.
Kiełbasy
Większość kiełbas, w tym szczególnie te wędzone, zawierają dodatek w postaci azotynu sodu (E250). Może on wywoływać rozwój raka.
Azotyn sodu to popularny dodatek do żywności, stosowany jako barwnik spożywczy i konserwant w produktach mięsnych. Zgodnie z tym, co mówią naukowcy, jedzenie kiełbas i wędlin zawierających tę substancję, zwiększa ryzyko borykania się z problemem raka jelit.
Słodkie napoje gazowane
Napoje te zawierają liczne substancje smakowe i słodzące, które mogą być rakotwórcze. Zgodnie z badaniami picie dwóch szklanek słodkich napojów gazowanych tygodniowo podwyższa ryzyko zachorowania na raka trzustki o połowę.
Fast-food
Regularne jedzenie fast foodów zwiększa ryzyko rozwoju nie tylko problemów trawiennych, ale również powoduje większą podatność na pojawienie się otyłości, cukrzycy czy raka piersi.