Najlepsze ciasto na pierogi według przepisu sprzed 100 lat – Wypróbuj ten przepis — lepszego nie znajdziesz.

Wykonanie perfekcyjnego ciasta na pierogi nie jest wcale takie skomplikowane. Najistotniejsze w tym procesie jest zachowanie odpowiednich proporcji i sposób, w jaki je wyrabiamy.

Dobrze zrobione ciasto nie powinno tracić kształtu, ani rozpadać się podczas gotowania. Lena, autorka bloga „Przepisy tradycyjne”, zaprezentowała odświeżoną wersję przepisu pochodzącego z 1920 roku. Sekretem idealnego ciasta na pierogi jest odpowiednio dobrana mąka, koniecznie typu 450, a maksymalnie 480 oraz ciepła woda wymieszana z dobrze wymierzoną ilością soli i kilkoma kroplami oleju.

Niektórzy uważają, że do ciasta powinno się dodać jajko, ale według bloga „Przepisy tradycyjne” jajko powoduje, że konsystencja ciasta staje się twardsza. Pomysł ten ma swoje źródło we Włoszech, gdyż właśnie tam do różnego rodzaju makaronów dodaje się jajko.

Nam natomiast zależy, aby ciasto naszych pierogów było miękkie, więc wstrzymamy się z dodaniem jajek. Z przedstawionych składników otrzymamy około 50 pierogów. Wszystko zależy jednak od ich wielkości.

Składniki:

  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 500g mąki pszennej typu 450
  • 280ml ciepłej wody

Przygotowanie:

Mąkę typu 450 (lub maksymalnie 480) należy dokładnie przesiać, gdyż może się zdarzyć, że będzie zbita lub dostaną się do niej drobne zanieczyszczenia i warto się ich pozbyć.

W oddzielnym naczyniu zmieszajmy letnią wodę, olej i sól. Całość dodajemy do mąki. Na początku ciasto można delikatnie wymieszać przy użyciu szpatułki. Potem należy zacząć wyrabiać ciasto rękami, zaczynając od ugniatania całości. Jeżeli odchodzi od brzegów naczynia, trzeba przełożyć je na stolnicę.

Wyrabianie ciasta przy użyciu obydwu rąk powinno trwać około 15 minut, dopóki nie stanie się miękkie i elastyczne. Pod wpływem ciepła i nacisku ciasto powinno przybrać idealną konsystencję.

Następnie ciasto dzielimy na części. W czasie wałkowania jednej z nich, pozostałe powinny znajdować się pod przykryciem, aby utrzymać właściwą wilgotność. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!