Oto sposób od szefa kuchni: Jak ugotować buraki, aby zaoszczędzić czas i nie stracić smaku.

Dziś przedstawiamy sprawdzony sposób na buraki prosto od szefa kuchni jednej z największych sieci restauracji na świecie!

Okazuje się, że ugotowane buraki tracą w wodzie niemal wszystkie składniki odżywcze, a po wyjęciu stają się wodniste i całkowicie bez smaku. Z tego powodu, wykwalifikowani kucharze zamiast gotować buraki, po prostu wsadzają je do piekarnika. Pokażemy jak przygotować niezwykle pyszne i chrupiące buraki z piekarnika, aby zachowały jak najwięcej witamin i wartości odżywczych. I to dwa razy szybciej niż w przypadku gotowanych buraków!

Do przygotowania pieczonych buraków potrzeba:

  • buraki – najlepiej podobnej wielkości;
  • 2 łyżki oleju roślinnego;
  • sól do smaku;

Sposób przygotowania – krok po kroku:

Zacznij od przygotowania buraków – dokładnie je umyj pod strumieniem bieżącej wody przy użyciu szczotki lub gąbki. Następnie osusz je ręcznikiem papierowym i odetnij końce.

Przed włożeniem do piekarnika zrób w każdym buraku kilka dziur przy pomocy wykałaczki. Potem rozłóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia nasączonym lekko wodą.

Buraki na blaszce posól. Aby wzmocnić ich smak, możesz dodatkowo posypać je odrobiną cukru albo polać octem balsamicznym. Po przyprawieniu owiń każdego buraka osobno w folię kuchenną.

Buraki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 1 godzinę. Dokładny czas pieczenia zależy od wielkości buraków – im większe, tym dłużej muszą przebywać w piekarniku.

Podawać osobno albo jako dodatek do dania głównego. Gotowe!

error: Treść zabezpieczona !!