Pieczone piersi z kurczaka w stylu Gyros. Przepis na najlepiej przyrządzone mięso, jakie dotychczas jadłam.
Przedstawiam przepis na szybkie danie mięsne: Pieczone piersi z kurczaka, w sosie musztardowo-śmietanowym z dodatkiem przyprawy gyros.
Do przyrządzenia tego dania dla 4 osób, będą potrzebne następujące składniki:
- pierś z kurczaka – 4 szt
- śmietana – 200 ml
- czosnek – 4 ząbki
- przyprawa do gyrosa
- rozmaryn – 1 łyżeczka
- musztarda – 1 łyżeczka
- koperek – 1 łyżeczka
- sól do smaku
Przygotowanie potrawy:
Umyj piersi z kurczaka, a potem je osusz. Pokrój mięso na małe kawałki. Natłuść żaroodporne naczynie, włóż do niego kawałki mięsa i dopraw do smaku.

Wymieszaj śmietanę z wyciśniętym czosnkiem, musztardą i przyprawą gyros. Wlej to do naczynia z pokrojonym mięsem. Jeśli nie masz w domu przyprawy gyros, możesz ją zastąpić mieszanką ziół i czerwoną papryką.
Rozgrzej piekarnik, nakryj naczynie folią i piecz tak przygotowaną potrawę w temperaturze 180 stopni przez około 40-50 minut.

Po tym czasie wsuń widelec lub nóż, by sprawdzić, czy danie jest gotowe. Jeśli chcesz uzyskać chrupiącą powierzchnię, to na kilka minut przed końcem pieczenia ściągnij nałożoną wcześniej folię.