Ten kalafior robi furorę na każdym przyjęciu. Uwielbiam tę chrupiącą serową panierkę.
Jeżeli znudził Ci się kalafior w klasycznej odsłonie i szukasz inspiracji na jego przygotowanie, to przepis na gotowanego kalafiora w serowej panierce przypadnie Ci do gustu.
Zapoznaj się z poniższym przepisem i zrób to sam.

Składniki:
- – 1 główka kalafiora,
- – 6 łyżek mąki,
- – 3 jajka,
- – 50g tartego, twardego sera żółtego,
- – 0,5 łyżeczki przyprawy curry (lub innej, dowolnej),
- – 1 łyżka bułki tartej,
- – sól do smaku
- – olej do smażenia,
Przygotowanie:
Podzielonego na różyczki kalafiora umieścić w garnku, następnie napełnić go wodą i posolić. Doprowadzić do wrzenia i od tego momentu gotować około 5 minut. Po ugotowaniu odcedzić.

W osobnym naczyniu ubić jajka z przyprawą curry. Następnie dodać mąkę oraz szczyptę soli, a następnie wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
W kolejnym naczyniu zmieszać starty na tarce ser z bułką tartą. Każdą z różyczek kalafiora zanurzyć w cieście, a następnie obtoczyć w panierce z sera i bułki tartej.
Na rozgrzanej patelni z umiarkowaną ilością oleju smażyć z każdej strony aż do zarumienienia. Następnie przewrócić na drugą stronę.