Przepis, dzięki któremu przygotujesz szybką i smaczną kolację dla kilku osób i już nigdy nie będziesz wyrzucał pieczywa.

Chleb jest jednym z podstawowych produktów żywieniowych i choć wydaje się, że z jego udziałem można sporządzać wyłącznie kanapki, jest to dużym błędem.

Sposobem na nietypowe danie z użyciem chleba lub po prostu wykorzystanie zalegającego w domu pieczywa, często pozbawionego świeżości jest wykorzystanie go do wykonania pysznego posiłku. Pomysł ten jest nie tylko prosty, ale i zapewnia doskonałe walory smakowe.

Do wykonania dania potrzebne są następującego składniki:

  • pomidor – 1 sztuka
  • pietruszka
  • olej roślinny – 25 ml
  • bochenek chleba
  • jogurt naturalny – 220 g
  • starty ser cheddar – 120 g
  • czerwona papryka – 1 łyżeczka
  • ser feta – 100 g
  • sól – 1 łyżka
  • jajka – 3 sztuki

Sposób przygotowania:

Pierwszym etapem jest pokrojenie chleba na mniejsze kawałki w tzw. koronkę, o grubości wynoszącej około 2 cm, a następnie przygotowane części chleba należy ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.

Kolejnym krokiem jest ubicie jajek w oddzielnej misce, po czym dodanie do nich jogurtu, soli oraz oleju i wymieszanie wszystkich składników ze sobą z użyciem trzepaczki.

Następnie należy dodać pietruszkę i ponownie wymieszać. Sporządzoną miksturą polewa się ułożony w naczyniu chleb, po czym na jego wierzchu ułożyć należy pokroje pomidory oraz ser feta i cheddar.

Dla smaku warto dodać pieprz.

Tak przygotowany posiłek umieszcza się w nagrzanym piekarniku (180 stopni Celsjusza) i piecze przez kolejne pół godziny.

error: Treść zabezpieczona !!