Sposobem na nietypowe danie z użyciem chleba lub po prostu wykorzystanie zalegającego w domu pieczywa, często pozbawionego świeżości jest wykorzystanie go do wykonania pysznego posiłku. Pomysł ten jest nie tylko prosty, ale i zapewnia doskonałe walory smakowe.
Pierwszym etapem jest pokrojenie chleba na mniejsze kawałki w tzw. koronkę, o grubości wynoszącej około 2 cm, a następnie przygotowane części chleba należy ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
Kolejnym krokiem jest ubicie jajek w oddzielnej misce, po czym dodanie do nich jogurtu, soli oraz oleju i wymieszanie wszystkich składników ze sobą z użyciem trzepaczki.
Następnie należy dodać pietruszkę i ponownie wymieszać. Sporządzoną miksturą polewa się ułożony w naczyniu chleb, po czym na jego wierzchu ułożyć należy pokroje pomidory oraz ser feta i cheddar.
Dla smaku warto dodać pieprz.