Przepis na przekąski na kefirze z kurczakiem i ziemniakami. Smacznie, szybko i bezproblemowo

Dzięki temu przepisowi zaskoczysz na kolejnym spotkaniu swoich gości tymi pysznymi i oryginalnymi przekąskami. Ciasto zrobione na kefirze jest miękkie i puszyste oraz sprawia, że idealnie wyrasta nawet bez drożdży. Nadzienie przypadnie do gustu każdemu smakoszowi mięsa. Pyszne, aromatyczne, a do tego pięknie się prezentuje.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 250 ml kefiru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 400 g mąki pszennej
  • 300 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 2 większe ziemniaki
  • 3 cebule
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego (mielonego)
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do kurczaka

Przygotowanie:

W głębokiej misce wymieszaj widelcem 2 jajka, kefir i 1 łyżeczkę soli.

Do osobnej miski przesiej mąkę z sodą i kwaskiem cytrynowym, wlej masę jajeczną, dodaj olej słonecznikowy. Zagnieć miękkie ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki. Przykryj je i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Przygotuj nadzienie. Zmiel cebulę i surowe ziemniaki w blenderze. Dodaj mięso mielone, 1/2 łyżeczki soli, przyprawę do kurczaka i pieprz. Wymieszaj nadzienie rękoma.

Ciasto podziel na kulki wielkości jajka i przykryj je bawełnianym ręcznikiem na 10 minut.

Posyp każdą kulkę mąką, rozwałkuj ciasto i odwróć drugą stroną do góry. Rozłóż nadzienie po środku i złącz krawędzie tworząc trójkąt.

Przekąski połóż na blaszce wyłożonej pergaminem, posmaruj ich wierzch białkiem jaja i piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.


Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!