Pierś kurczaka z folii. Pyszna i soczysta. Już nigdy nie przygotujesz jej w inny sposób.
Pieczenie w foli to prosta i wygodna metoda, za pomocą której można przygotować mięso, drób, ryby, warzywa i owoce. Dziś proponujemy Ci upiec pyszną i soczystą pierś kurczaka w folii!

Folia zadba o to, aby mięso pozostało soczyste. A przyprawy i czosnek nadadzą mięsu obłędny smak. Pierś kurczaka pieczona w folii jest pachnąca, miękka i banalnie prosta w przygotowaniu!

Pierś kurczaka z folii
SKŁADNIKI
- 500 g kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku
- Chmiel sunli lub przyprawa do drobiu opcjonalnie i mielona papryka do smaku
- 5 g startej skórki z pomarańczy (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Posyp piersi kurczaka ulubionymi przyprawami, pieprzem i solą do smaku.

Wlej olej roślinny i natrzyj mięso.

Pokrój czosnek na małe plasterki i równomiernie rozłóż na filecie z kurczaka. Przykryj filet i włóż na 1 godzinę do lodówki. W międzyczasie przygotuj folię do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Pierś zamarynowaną w przyprawach zawiń w folię. Przenieść mięso do formy żaroodpornej i włóż na 30–35 minut do rozgrzanego piekarnika.

Następnie wyjmij kurczaka z piekarnika i oceń stopień gotowości mięsa. Fani złotej skórki mięsa mogą włożyć pierś na kolejne 10 minut do piekarnika, nie przykrywając go folią.Aby dodać smaku, możesz dodać odrobinę startej skórki z pomarańczy do piersi.
Aby nie wywoływać smaku goryczy, lepiej jest umieścić ją w soku, który wytworzył się podczas pieczenia, a nie na powierzchni mięsa.

Odstaw filet na kolejne 10 minut w chłodzącym się piekarniku i podawaj do stołu.

Soczysta pierś kurczaka w folii jest gotowa. Smacznego!
RADA REDAKCYJNA
Dodaj trochę soku z pomarańczy i śmietany do soku pozostałego po upieczeniu, a następnie podgrzej wszystko na ogniu. Powstały oryginalny sos podkreśli pyszny smak kurczaka.