Folia zadba o to, aby mięso pozostało soczyste. A przyprawy i czosnek nadadzą mięsu obłędny smak. Pierś kurczaka pieczona w folii jest pachnąca, miękka i banalnie prosta w przygotowaniu!
Posyp piersi kurczaka ulubionymi przyprawami, pieprzem i solą do smaku.
Wlej olej roślinny i natrzyj mięso.
Pokrój czosnek na małe plasterki i równomiernie rozłóż na filecie z kurczaka. Przykryj filet i włóż na 1 godzinę do lodówki. W międzyczasie przygotuj folię do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Pierś zamarynowaną w przyprawach zawiń w folię. Przenieść mięso do formy żaroodpornej i włóż na 30–35 minut do rozgrzanego piekarnika.
Następnie wyjmij kurczaka z piekarnika i oceń stopień gotowości mięsa. Fani złotej skórki mięsa mogą włożyć pierś na kolejne 10 minut do piekarnika, nie przykrywając go folią.Aby dodać smaku, możesz dodać odrobinę startej skórki z pomarańczy do piersi.
Aby nie wywoływać smaku goryczy, lepiej jest umieścić ją w soku, który wytworzył się podczas pieczenia, a nie na powierzchni mięsa.
Odstaw filet na kolejne 10 minut w chłodzącym się piekarniku i podawaj do stołu.
Soczysta pierś kurczaka w folii jest gotowa. Smacznego!
Dodaj trochę soku z pomarańczy i śmietany do soku pozostałego po upieczeniu, a następnie podgrzej wszystko na ogniu. Powstały oryginalny sos podkreśli pyszny smak kurczaka.