Marchew obierz i pokrój ukośnie na plastry.
Pora umyj, oczyść i pokrój w podobny sposób.
Filety ponacinaj tak, by stworzyć swoistą siatkę na całej powierzchni.
Olej wylej na patelnię, zagrzej. Wyłóż kurczaka i smaż z obu stron na złocisty kolor.
Gdy mięso będzie gotowe, zdejmij je, odlej nadmiar oleju i podsmaż marchewkę.
Czosnek obierz i pokrój w plastry i dodaj do marchewki. Dodaj pora, przykryj patelnię i duś ok. 5 min.
Dodaj kurczaka na patelnię, wlej wodę, dodaj sól i duś pod pokrywką przez ok. 10 min.
Dodaj ryż i gotuj do miękkości. W razie konieczności dodaj wody.
Kilka listków sałaty pokrój Cebulę obierz i pokrój drobno lub w pióra Pomidorki przekrój na pół. Cytrynę wyciśnij. Wymieszaj składniki i dodaj soku z cytryny w zależności od upodobań.