Tak przygotowanego kurczaka każdy polubi – szybko i pysznie. Każdy się zajadał i prosił o dokładkę.

Piersi z kurczaka w jogurcie to idealny pomysł na smaczne danie bez konieczności jego pieczenia, dzięki czemu jest znacznie bardziej zdrowe.

Zaskoczy ono każdego domownika czy też gościa. Przygotowanie mięsa w ten sposób jest nie tylko łatwe, ale również przyjemne.

Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 szczypiorek,
  • 5 pieczarek,
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek – ok. 60 ml,
  • czarny pieprz,
  • sól,
  • czerwona papryka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka musztardy,
  • odrobina sera typu mozzarella albo cheddar, w zależności od upodobania.

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, osuszyć i przekroić je z jednej strony tak, aby utworzyć wzór siateczki.

Wymieszać w osobnym naczyniu jogurt wraz z oliwą, musztardą, zmiażdżonym czosnkiem oraz przyprawami.

Kurczaka zanurzyć w marynacie, a następnie obtoczyć je, żeby przygotowana mieszanina przykryła całą powierzchnię fileta.

Ziemniaki pokroić na plasterki, a grzyby i cebulę posiekać. Formę do pieczenia wyłożyć pergaminem.

Umieścić na nim ziemniaki, pieczarki i cebulę, po czym doprawić warzywa solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć mięso z kurczaka.

Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach.

Pod koniec pieczenia, danie posypać startym serem i piec jeszcze dopóty, dopóki nie rozpuści się on.

error: Treść zabezpieczona !!