Ciasto Pijany Izydor – przepis za milion dolarów: W cukierni nie mają lepszego deseru!

Ten deser pokochają miłośnicy czekolady i kakao! Pyszne połączenie orzechów, czekolady i dżemu morelowego. Jestem pewna, że nigdy wcześniej nie próbowałeś tego ciasta. Aromatyczne, pyszne i pięknie prezentujące się.

Potrzebujesz:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 50 ml oleju
  • 100 ml letniej wody
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie  proszek do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • Nadzienie orzechowe:
  • 200 g mielonych orzechów
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100 ml rumu

Krem czekoladowy:

  • 4 jajka
  • 200 g brązowego cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g gorącej czekolady
  • Esencja waniliowa do smaku
  • 200 g masła
  • Polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolady
  • 50 g śmietanki 30%
  • dżem morelowy

Przygotowanie:

Ciasto: Ubij jajka z cukrem, dodaj wodę i olej, a na koniec wymieszaj przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylej do formy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

Nadzienie:  Zmielone orzechy wymieszaj z cukrem pudrem i rumem.

Krem czekoladowy: Wymieszaj całe jajka, kakao, esencję waniliową i cukier przez około minutę przy użyciu blendera i od razu postaw miskę na parze i mieszaj. Po około 15 minutach dodaj czekoladę i poczekaj aż się rozpuści. Poczekaj aż masa ostygnie, dodaj masło i ubij na gładki i puszysty krem.

Zdejmij papier z upieczonego ciasta, odetnij „wierzch” i włóż ciasto do formy. Posmaruj ciasto dżem i nadzieniem orzechowym, kolejno kremem czekoladowym. Włóż deser na noc do lodówki. Następnego dnia przygotuj polewę – rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę z dodatkiem śmietanki i polej nią ciasto. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!