Pikantne plastry karkówki. Rewelacyjny smak. Oto Instrukcja przygotowania.

Karkówka to bardzo smaczne i soczyste mięso. Wystarczy prosta przyprawa, aby wyczarować wspaniałe danie.

Tak przygotowaną karkówkę smaży się z boczkiem na smalcu, a do tego dobrze komponuje się ostry sos pomidorowy przygotowany z bulionu. Podawane z ryżem lub makaronem.

Składniki:

  • 4 plastry kapusty pekińskiej
  • 3 duże cebule
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 ząbki czosnku do smaku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • zwykła mąka do oprószenia mięsa
  • łyżka smalcu
  • 100 g boczku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 300 ml bulionu do podlewania
  • 3 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:

Umyte, osuszone plastry mięsa naciąć kilka razy wzdłuż krawędzi, aby się nie zwijały. Solimy, pieprzymy i nacieramy plastry przeciśniętym przez praskę czosnkiem.


Lekko posypać mieszanką papryki i oprószyć mąką. Na dużej patelni podsmażyć plastry mięsa z obu stron na smalcu i boczku i odstawić. Na patelnię wlewamy olej i smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zarumieni. Mięso przekładamy z powrotem do garnka i wlewamy 100 ml bulionu, który wymieszaliśmy z puree.


Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu podlewając, aż mięso będzie miękkie, około 20-30 minut. Podawaj z ryżem, makaronem, gnocchi lub knedlami.

error: Treść zabezpieczona !!