Znika, gdy tylko położę je na talerzu. To mój ulubiony przepis na szybkie ciasto.
Proste i pyszne ciasto czekoladowe
Niektóre desery znikają w mgnieniu oka. Ten przepis na ciasto czekoladowe jest przepyszny i zadowoli niemal każdego. Wszyscy uwielbiamy desery czekoladowe, zwłaszcza jeśli są dobrze przygotowane. Ten przepis pozwoli przygotować pyszne, wilgotne i proste ciasto czekoladowe.

Do przygotowania ciasta potrzebne są następujące składniki:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- Czereśnie lub posiekane orzechy
- Proszek do pieczenia
- Filiżanka oleju
- Filiżanka musli czekoladowego
- Jedna filiżanka mąki chlebowej półgrubej
- Pięć całych jajek
- Składniki nadzienia: Dżem, najlepiej z kwaśnych owoców – będzie pięknie kontrastował ze słodyczą czekolady.
- Na polewę potrzebne będzie 200 g czekolady do gotowania i słodka śmietanka do ubijania.
Sposób przygotowania:
Przygotuj miskę. Połącz wszystkie suche składniki (tzn. wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj do ciasta szczyptę soli. Sól wzmocni smak ciasta. W misce wymieszaj żółtka i olej. Ubij pianę na sztywno, ubijając pianę z białek.

Po ubiciu białek, dodaj je do miski z masą. Blachę wysmaruj odrobiną masła i posyp lekko kaszą manną.

Na wierzchu ułóż połówki wiśni pokrojone w plasterki. Do tego celu można użyć połówek wiśni z kompotu. Po upieczeniu wiśnie zapadną się w ciasto. Czereśnie można zastąpić orzechami. Należy je jednak wcześniej posiekać.

Ciasto należy piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. Podczas pieczenia możesz sprawdzać ciasto wykałaczką lub drewnianym patyczkiem. Przed posmarowaniem wierzchu ulubionym dżemem ciasto powinno ostygnąć.