Znika, gdy tylko położę je na talerzu. To mój ulubiony przepis na szybkie ciasto.

Proste i pyszne ciasto czekoladowe

Niektóre desery znikają w mgnieniu oka. Ten przepis na ciasto czekoladowe jest przepyszny i zadowoli niemal każdego. Wszyscy uwielbiamy desery czekoladowe, zwłaszcza jeśli są dobrze przygotowane. Ten przepis pozwoli przygotować pyszne, wilgotne i proste ciasto czekoladowe.

Do przygotowania ciasta potrzebne są następujące składniki:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • Czereśnie lub posiekane orzechy
  • Proszek do pieczenia
  • Filiżanka oleju
  • Filiżanka musli czekoladowego
  • Jedna filiżanka mąki chlebowej półgrubej
  • Pięć całych jajek
  • Składniki nadzienia: Dżem, najlepiej z kwaśnych owoców – będzie pięknie kontrastował ze słodyczą czekolady.
  • Na polewę potrzebne będzie 200 g czekolady do gotowania i słodka śmietanka do ubijania.

Sposób przygotowania:

Przygotuj miskę. Połącz wszystkie suche składniki (tzn. wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj do ciasta szczyptę soli. Sól wzmocni smak ciasta. W misce wymieszaj żółtka i olej. Ubij pianę na sztywno, ubijając pianę z białek.

Po ubiciu białek, dodaj je do miski z masą. Blachę wysmaruj odrobiną masła i posyp lekko kaszą manną.

Na wierzchu ułóż połówki wiśni pokrojone w plasterki. Do tego celu można użyć połówek wiśni z kompotu. Po upieczeniu wiśnie zapadną się w ciasto. Czereśnie można zastąpić orzechami. Należy je jednak wcześniej posiekać.

Ciasto należy piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. Podczas pieczenia możesz sprawdzać ciasto wykałaczką lub drewnianym patyczkiem. Przed posmarowaniem wierzchu ulubionym dżemem ciasto powinno ostygnąć.

Aby przygotować polewę, rozpuść czekoladę w rondelku, a następnie dodaj śmietankę. Mieszankę należy delikatnie zagotować, aby składniki się połączyły. Wylej polewę na wierzch. Polewę można również zastąpić ulubioną posypką.

error: Treść zabezpieczona !!