Idealny deser dla całej rodziny i świetny dodatek do porannej kawki. Musisz go znać.
Smaczny, a w dodatku tani przepis na ciasteczka.
Bez pieczenia, idealny na weekend. Przepis jest niezwykle prosty, a i wygląd smakołyków wydaje się luksusowy. Ten smak zapamiętasz na bardzo długo.
Składniki na krem:
- 600 g kwaśnej śmietany
- 250 g gotowanego mleka skondensowanego
Do przygotowania spodu potrzebujesz:
- 150 g waniliowych herbatników
- 150 g kakaowych herbatników
Przyozdobienie:
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g cukru pudru
- 250 g mascarpone
- 80 g gorącej czekolady
- 50 g orzechów włoskich, mielonych
- Przygotuj również formę o wymiarze 22 x 28 cm
Przygotowanie:
Na początku wyklej folią formę. Na jej spód ułóż dwa rodzaje herbatników- naprzemiennie. Kształtem powinny przypominać szachownice.
Kolejno w misce wymieszaj ze sobą mleko skondensowane wraz ze śmietaną. Następnie ubij, tworząc jednolity krem. Stworzoną masę nałóż na herbatniki, a następnie powtórz tą samą czynność tworząc kolejną warstwę.
Pamiętaj, aby ostatnią warstwę tworzył krem, a nie herbatniki. Kiedy skończysz wstaw deser na godzinę do lodówki. Po upływie tego czasu czas na dekoracje.