Idealny deser dla całej rodziny i świetny dodatek do porannej kawki. Musisz go znać.

Smaczny, a w dodatku tani przepis na ciasteczka.

Bez pieczenia, idealny na weekend. Przepis jest niezwykle prosty, a i wygląd smakołyków wydaje się luksusowy. Ten smak zapamiętasz na bardzo długo.

Składniki na krem:

  • 600 g kwaśnej śmietany
  • 250 g gotowanego mleka skondensowanego

Do przygotowania spodu potrzebujesz:

  • 150 g waniliowych herbatników
  • 150 g kakaowych herbatników

Przyozdobienie:

  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • 80 g gorącej czekolady
  • 50 g orzechów włoskich, mielonych
  • Przygotuj również formę o wymiarze 22 x 28 cm

Przygotowanie:

Na początku wyklej folią formę. Na jej spód ułóż dwa rodzaje herbatników- naprzemiennie. Kształtem powinny przypominać szachownice.

Kolejno w misce wymieszaj ze sobą mleko skondensowane wraz ze śmietaną. Następnie ubij, tworząc jednolity krem. Stworzoną masę nałóż na herbatniki, a następnie powtórz tą samą czynność tworząc kolejną warstwę.

Pamiętaj, aby ostatnią warstwę tworzył krem, a nie herbatniki. Kiedy skończysz wstaw deser na godzinę do lodówki. Po upływie tego czasu czas na dekoracje.

Wykonaj ją poprzez ubicie mascarpone z cukrem pudrem. Do dekoracji użyj też orzechów oraz czekolady. Nie zapomnij o bokach deseru. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!