Są nadziewane mięsem oraz obłędnie smaczne: Przepyszne placki ziemniaczane przyrządzone w taki sposób z pewnością zachwycą całą rodzinę.

Lubisz placki ziemniaczane? Ten przepis jest dla Ciebie!

Jeśli lubisz placki ziemniaczane z całą pewnością przepis Ci się spodoba, a placki posmakują Tobie i Twojej rodzinie i znikną ze stołu w mgnieniu oka. Danie wyglądem przypomina naleśniki i jest tak samo łatwe w przygotowaniu. Ja już przetestowałam nowych smaków, teraz podzielę się z Tobą.

SKŁADNIKI:

  • 5 większych ziemniaków
  • 300 gram mąki
  • 2 jajka
  • 250-300 ml mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • zioła do smaku według uznania
  • 4 ząbki czosnku 
  • olej do smażenia 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ziemniaki obrać ze skórki. Umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Gotować do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki pozostawić w wodzie do ostygnięcia.

Zimne ziemniaki zblendować razem z wodą w której były gotowane, tak aby masa była kremową papką. 

Do ziemniaczanej masy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy – sól, pieprz, dowolne zioła. Następnie mleko, jajka i mąkę. Dokładnie wymieszać. Zostawić na około 30 minut w lodówce. 

Gotową masę ziemniaczaną smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Chochelką rozlewać na patelni cienkie placki jak na naleśniki lub mniejsze ( według uznania). 

Placki ziemniaczane można podawać z dowolnymi dodatkami np. pieczarkami lub gulaszem. Cieniutkie placki ziemniaczane również doskonale smakują bez dodatków.

SMACZNEGO!

error: Treść zabezpieczona !!