Jeśli lubisz placki ziemniaczane z całą pewnością przepis Ci się spodoba, a placki posmakują Tobie i Twojej rodzinie i znikną ze stołu w mgnieniu oka. Danie wyglądem przypomina naleśniki i jest tak samo łatwe w przygotowaniu. Ja już przetestowałam nowych smaków, teraz podzielę się z Tobą.
Ziemniaki obrać ze skórki. Umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Gotować do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki pozostawić w wodzie do ostygnięcia.
Zimne ziemniaki zblendować razem z wodą w której były gotowane, tak aby masa była kremową papką.
Do ziemniaczanej masy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy – sól, pieprz, dowolne zioła. Następnie mleko, jajka i mąkę. Dokładnie wymieszać. Zostawić na około 30 minut w lodówce.
Gotową masę ziemniaczaną smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Chochelką rozlewać na patelni cienkie placki jak na naleśniki lub mniejsze ( według uznania).
Placki ziemniaczane można podawać z dowolnymi dodatkami np. pieczarkami lub gulaszem. Cieniutkie placki ziemniaczane również doskonale smakują bez dodatków.