Placki ziemniaczane z mięsem. Każda gospodyni musi znać ten przepis.
Podstawą jest mięso wieprzowe, nie może zabraknąć cebuli i papryki. Chrupiące placki ziemniaczane to idealna przystawka.
![]()
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego
- 1 czerwona cebula
- 1 pęczek dymki (tylko biała część)
- 1 świeża czerwona papryka
- 1 ostra papryka
- 1 ogórek kiszony
- 4 łyżki wysokiej jakości ketchupu
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- tłuszcz na patelni
Na placki ziemniaczane:
- 2 duże ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 łyżka suszonego majeranku
- sól
- pieprz
- 4-5 łyżek bułki tartej
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Mięso pokroić w paski, posolić, pieprzyć, skropić sosem Worcestershire, dodać olej. Jeśli nie mamy świeżej ostrej papryki, dodajemy suszoną papryczkę chilli (ilość według upodobań). Przelej lecho na sitko i pozwól mu spłynąć.

Obraną cebulę pokroić w ząbki. Usuń nasiona z papryki i pokrój w paski. Usuń rdzenie i żeberka z ostrej papryki i drobno posiekaj. Ogórka pokroić w kostkę i dodać do leczo. Na patelni (najlepiej w woku) rozgrzewamy tłuszcz (smalec lub olej), wrzucamy makaron mięsny i smażymy około 5 minut.
Dodaj cebulę, ostrą paprykę, pokrojony w plasterki czosnek, paprykę i smaż i mieszaj ponownie przez 5 minut. Następnie dodać lecho, ketchup i krótko podgrzewać. Dodaj sól do smaku.

