Placki ziemniaczane z mięsem. Każda gospodyni musi znać ten przepis.

Podstawą jest mięso wieprzowe, nie może zabraknąć cebuli i papryki. Chrupiące placki ziemniaczane to idealna przystawka.


Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek dymki (tylko biała część)
  • 1 świeża czerwona papryka
  • 1 ostra papryka
  • 1 ogórek kiszony
  • 4 łyżki wysokiej jakości ketchupu
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • tłuszcz na patelni

Na placki ziemniaczane:

  • 2 duże ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Mięso pokroić w paski, posolić, pieprzyć, skropić sosem Worcestershire, dodać olej. Jeśli nie mamy świeżej ostrej papryki, dodajemy suszoną papryczkę chilli (ilość według upodobań). Przelej lecho na sitko i pozwól mu spłynąć.


Obraną cebulę pokroić w ząbki. Usuń nasiona z papryki i pokrój w paski. Usuń rdzenie i żeberka z ostrej papryki i drobno posiekaj. Ogórka pokroić w kostkę i dodać do leczo. Na patelni (najlepiej w woku) rozgrzewamy tłuszcz (smalec lub olej), wrzucamy makaron mięsny i smażymy około 5 minut.

Dodaj cebulę, ostrą paprykę, pokrojony w plasterki czosnek, paprykę i smaż i mieszaj ponownie przez 5 minut. Następnie dodać lecho, ketchup i krótko podgrzewać. Dodaj sól do smaku.


Placki ziemniaczane: Zetrzyj jeden ziemniak na grubej tarce, drugi na drobnej tarce. Dodać wszystkie składniki i wymieszać. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu (smalec, olej) na złoty kolor z obu stron.

error: Treść zabezpieczona !!