Mięso pokroić w paski, posolić, pieprzyć, skropić sosem Worcestershire, dodać olej. Jeśli nie mamy świeżej ostrej papryki, dodajemy suszoną papryczkę chilli (ilość według upodobań). Przelej lecho na sitko i pozwól mu spłynąć.
Obraną cebulę pokroić w ząbki. Usuń nasiona z papryki i pokrój w paski. Usuń rdzenie i żeberka z ostrej papryki i drobno posiekaj. Ogórka pokroić w kostkę i dodać do leczo. Na patelni (najlepiej w woku) rozgrzewamy tłuszcz (smalec lub olej), wrzucamy makaron mięsny i smażymy około 5 minut.
Dodaj cebulę, ostrą paprykę, pokrojony w plasterki czosnek, paprykę i smaż i mieszaj ponownie przez 5 minut. Następnie dodać lecho, ketchup i krótko podgrzewać. Dodaj sól do smaku.