Sycące placuszki z mięsnym nadzieniem – Zaskoczę Cie tym przepisem. Obłędny smak

Ten przepis na sycące placki na pewno spodoba się wszystkim miłośnikom mięsnych wypieków, chociaż oczywiście, zależnie od preferencji, można użyć do ich wypełnienia również innych rodzajów farszu: ziemniaków, sera, a nawet fasoli.

To proste w przygotowaniu, a efektownie wyglądające danie doskonale sprawdzi się podczas wielu okazji, nie tylko codziennych rodzinnych obiadów.

Oto potrzebne składniki:

  • 150 ml kefiru,
  • 100 ml wody,
  • 50 ml oleju słonecznikowego,
  • 45 g masła,
  • ok. 450 g mąki pszennej (może być nieco więcej),
  • 0,5 łyżki cukru,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 0,5 łyżki suszonych drożdży,
  • 700 g mielonego mięsa wołowego,
  • 0,5 cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek koperku lub pietruszki (wg upodobań),
  • trochę bulionu mięsnego lub wody,
  • pieprz,
  • mielona papryka czerwona.

Najpierw przygotowujemy ciasto:

w głębokiej misce dokładnie mieszamy 100 ml wody z cukrem i drożdżami. Odstawiamy na około 10 minut. Dodajemy kefir, sól, olej i 25 g roztopionego masła, mieszamy. Na końcu wsypujemy mąkę i dokładnie zagniatamy ciasto (jeśli będzie zbyt kleiste, można dosypać jeszcze odrobinę mąki). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

W międzyczasie robimy farsz: drobno siekamy cebulę i czosnek, po czym mieszamy je z mięsem, pietruszką (lub koperkiem), solą pieprzem i papryką. Dolewamy odrobinę bulionu, by masa nabrała gładszej konsystencji.

Wyrośnięte ciasto oraz farsz dzielimy na 3 równe części. Każdą z części ciasta wykładamy lekko natłuszczony blat i formujemy z nich placki. Pośrodku każdego placka układamy po jednej części mięsa. Zawijamy ciasto wokół nadzienia i łączymy brzegi.

Delikatnie spłaszczamy. Ciasto muszą być na tyle cienkie, by łatwo było je zawinąć, ale jednocześnie na tyle grube, aby nie rozerwało się podczas formowania go wokół farszu.

Gotowy placek z nadzieniem obracamy na drugą stronę i układamy w natłuszczonym naczyniu do pieczenia. Spłaszczamy go jeszcze bardziej, tak aby miał około centymetr grubości. Pośrodku robimy niewielki otwór.

Pieczemy około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni.

Od razu po wyciągnięciu gorące jeszcze placki smarujemy pozostałym masłem (wcześniej roztopionym). Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!