Smaczne, szybkie placuszki ze śmietaną – Nie jadłaś jeszcze tak dobrych. Szybki przepis

To danie idealne – smaczne i do wykonania w ekspresowym tempie. Nie znasz jeszcze placuszków ze śmietaną? Czas nadrobić zaległości.

Twoje podniebienie bardzo je polubi, to można zagwarantować. Poza tym są proste w przygotowaniu i nadają się na śniadanie czy kolację.

Jako przekąska zapakowana w drogę też też będą okej. Ich słodki smak sprawia, że nie można się im oprzeć. Przepadniesz jak wszyscy, którzy ich spróbowali.

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżki stołowej cukru
  • 2,5 łyżki stołowej rafinowanego oleju roślinnego
  • 3-3,5 szklanki mąki
  • 120 gramów śmietany
  • 60 gramów cukru

Przygotowanie:

Najpierw podgrzewamy mleko, w którym rozpuszczamy drożdże wraz z cukrem i solą. Dodajemy olej roślinny, jajko oraz stopniowa mąkę.

Wyrabiamy ciasto, a następnie odstawiamy na 20 minut, by wyrosło. Formujemy placki o grubości około 1 cm. Obsmażamy z obu stron. Na koniec jeszcze gorące placki polewamy kwaśną śmietaną i sypiemy na nie cukier.

Gotowe! Są tak dobre, że można się rozpłynąć. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!