Plasterki wołowiny z suszonymi pomidorami i dzikim czosnkiem – Miało być na dwa dni a zjedzone w kilka chwil.
Rzadziej wykorzystuje się wołowinę ze względu na jej wyższą cenę. A szkoda, bo jest bardzo cenny biologicznie i niezastąpiony w przygotowaniu sosów, które cieszą się dużą popularnością. Z pewnością przypadnie Ci do gustu ten o smaku czosnkowym.

Składniki:
- 400 g plastrów wołowiny
- 80 g suszonych pomidorów
- 1 mała pęczek dzikiego czosnku
- 1 duża cebula
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka mąki zwykłej
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Proces przygotowania:
Plastry mięsa rozbić, odciąć brzegi, doprawić solą i pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzej masło i podsmaż mięso. Cebulę i czosnek posiekaj, dodaj na patelnię i poczekaj, aż się spieni. Posypać papryką, zalać częścią bulionu, dodać pomidory, przykryć pokrywką i delikatnie dusić.
Podczas duszenia dodajemy bulion według uznania. Mąkę wymieszać z odrobiną wody, dodać do sosu, wymieszać i gotować około 20 minut. Na koniec dodać drobno posiekany dziki czosnek, już nie gotować. W razie potrzeby doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Jako dodatek wybrałam kluskę wiedeńską, do której oprócz natki pietruszki drobnolistnej dodałam czosnek niedźwiedzi.