Nikt nie myślał, że gotowanie może być takie proste: Zaskocz rodzinę pysznym obiadem.
Prosty przepis na polędwiczkę wieprzową, która idealnie sprawdzi się podczas świątecznego obiadu. To danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a otrzymasz najbardziej soczyste mięso, jakie kiedykolwiek jadłaś.

Składniki:
- 600 g polędwicy wieprzowej
- 1 kg suszonego czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
- 1/3 łyżeczki tymianku
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- olej roślinny
- 4-5 grzybów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól
- tymianek
- 50 g twardego sera
- 6-8 plasterków boczku
- 5-6 ziemniaków
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Na początku przetnij mięso na pół wzdłuż. Do mniejszej miski dodaj czosnek, mielony pieprz, tymianek, sól. Wymieszać łyżką.

Pieczarki pokroić w grubsze plastry. Mięso posyp mieszanką przypraw z obu stron.

Posiekaną cebulę podsmażyć na naoliwionej patelni, dodać pieczarki. Dobrze mieszamy. Dodaj pokruszony ząbek czosnku, sól, tymianek. Mieszaj przez 5 minut cały czas mieszając.

Usmażone pieczarki wlej do miski, a ser żółty pokrój w plastry. Dwa kawałki folii składamy na siebie w kształt krzyża. Na wierzchu przykryj papierem do pieczenia.

Połóż plastry boczku obok siebie na papierze i połóż na nim mięso. Nałóż mieszankę grzybową na mięso łyżką. Połóż plastry sera i przykryj boczkiem.

Zawijamy mięso w papier, składamy końce. Następnie zawijamy w folię. Ziemniaki pokroić w plasterki, włożyć do miski. Dodaj sól, pieprz czarny, pieprz mielony, olej. Wszystko mieszamy łyżką.

Połóż mięso na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, następnie dodaj ziemniaki. Piec przez 30 minut w 200°C. Zbieramy ziemniaki, rozpakowujemy mięso. Piec przez kolejne 10 minut w 200 °C.
