Mistrzostwo smaku: Hit każdej imprezy. Synowa w końcu zdradziła przepis na te przepyszne pomidorki.

Dziewczyny, znalazłam ten przepis w zeszłym roku. W tamtym roku zrobiłam aż 10 litrowych słoików i żałowałam, że ​​tak niewiele, bo okazało się, że moja rodzina je pokochała!a. Pomidory są naprawdę bardzo smaczne !!!

Na około 6 słoików po 800 ml:

  • małe dojrzałe pomidory (nie pomidorki koktajlowe)
  • 2 średnie cebule dymki
  • 1/2 główki czosnku
  • 2 czerwone i 1 zielona papryka chili
  • gałązki kopru
  • nasiona gorczycy
  • kulki czarnego pieprzu
  • liście laurowe

Na marynatę:

  • 1 litr wody
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka stołowa soli (zwykła sól kamienna, nie jodowana)
  • 3 łyżki octu winnego

Przygotowanie:

Dobrze umyj pomidory, zrób wykałaczką dziurkę w każdym pomidorze, w obszarze gdzie była szypułka (aby nie pękły) i umieść je w wysterylizowanych słoikach. Do pomidorów należy dodać czosnek, cebulę i chilli. Najpierw każdy ząbek czosnku należy pokroić na 3-4 kawałki, cebulę w pióra, a chilli w pierścienie o grubości 1 cm.

Do każdego słoika dodaj liść laurowy, pół łyżeczki nasion gorczycy, 1 parasol kopru i 4-5 kulek czarnego pieprzu. Teraz zrób marynatę: wlej wodę do rondla, dodaj sól, cukier, dobrze wymieszaj, zagotuj, wlej ocet, doprowadź marynatę do wrzenia a następnie wlej ją do słoików z pomidorami aż po jego brzegi.

Słoiki zakręć, wysterylizowanymi zakrętkami, obróć je do góry nogami, owiń w koc. Gotowe!

error: Treść zabezpieczona !!